Jordi Marcè
cronologia

Concurs. Centre Cívic a Begues. Barcelona.

L'edifici es projecta en un lloc de qualitat. La qualitat del preciós escorxador, un element arquitectònic d'extraordinària proporció i harmonia. Un entorn de paisatge deliciós, amb la riera i els canyissars, els arbres singulars i el fons de la carena del bosquet .
Així doncs cal projectar afegint valor, provant de mantenir la màgia del paratge, amb nous usos i volums que surten de les canyes, sota els arbres, i s'enfilen al perfil de la muntanyeta amb fusta i textures toves, connectant-se amb l'escorxador amb una passera-mirador.

L'edifici es un conjunt de volums cúbics, d'acabats de fusta tractada, que, responent al programa, s'articulen al voltant de dues places, una urbana, front la cruïlla entre l'auditori i la biblioteca, i una altre més privada i amb un caràcter mes del lloc, on arriba la passera-mirador de la sala de l'escorxador, i es on es conserven els magnífics arbres existents. Son volums articulats de proporció petita, que cerquen d'arribar d'una manera prudent, mantenint l'harmonia del canyissar, i on els espais servidors prenen tanta força com els espais nobles amb una funció potent dins del dens programa.

El paisatge que ens envolta, amb el preciós bosquet del turó al fons, la riera i el canyissar, i la presència de contrapunt del singular edifici de l'escorxador, presenten la intervenció com un gest d'integració. Mirem d'apropiar-nos de la riera. Fem unes "saletes" dins del canyissar on llegir, sentir música o xerrar, connectades per un caminet de ribera que arriba del carrer, passa per la placeta interior i creua el lloc tot i accedint als diferents equipaments. El criteri compositiu es no treure res que sigui viu, enfonsar una part de l'edifici, i que el volum resultant no superi l'alçada dels arbres existents. Es projecten llocs d'acollida, on l'espai exterior i el projecte s'ajudin a propiciar l'activitat de l'equipament des de l'harmonia i la pau pròpies de l'indret.
Client: Ajuntament de Begues
Situació: Av. Sitges 4. Begues, Barcelona
Superfície parcel.la: 4,240 m
Superfície construïda: 3,340 m
Any: 2.009